4.Sanayi Devrimi- Digitalleşen Dünya


Son 10 yılda yaşanan Digital devrim sonunda, dünyanın pek çok yerindeki sistemler değişime uğruyor.
Google ile Internet'te araştırarak bilgi edinmek, youtube ile video izlemek, facebook ve whatsapp  ile arkadaşlarla iletişimde kalmak mümkün.

Sosyal medyanın öne çıkması ile birlikte, hem modada hem de yaşam tarzlarında romantizm öne çıkıyor. Bilgisayarlaşan dünyanın o soğuk ve uzak teması, insanları daha çok sevgi paylaşımına itiyor. Bunun sonucunda, insan daha çok çiftlik hayatına ve doğal yaşama dönüyor. Giysilerde de rahat, organik, çiftlik hayatına uyumlu, çiçekli, pastoral bir esinti görüyoruz. İngiliz Viktorya devrindeki kıyafetler ön plana çıkıyor.

Sosyal medyanın getirdiği şeffaflık, insanları kimlikleri üzerinde düşünmeye de zorladı. Bir yandan, tüm dünya ile paylaşımda bulunan insan üst kimlik ediniyor, pek çok farklı insanla ortak bir beğeniye ve hayat görüşüne sahip oluyor. Diğer yandan da etnik kimliği, yaşadığı yer, dini görüşü, siyasi görüşü netleşerek lokal bir kimlik de oluşuyor.

Şu anda Dijital Dünyada önümüzdeki döneme damgasını vuracak teknolojiler:

- Internet of Things (Şeylerin Interneti)- Yani, sadece bilgisayarların değil, evde kullanımda bulunan pek çok eşyanın da Internete bağlanabildiği, veri ve komut alışverişinde bulunduğu bir dönem bizi bekliyor.

- Big Data (Sosyal medya şirketlerinde hızlı bir şekilde biriken kullanıcı verisini saklamak, analiz etmek gün geçtikçe zorlu ve challenging bir hal alıyor)

-3D Printing (Kendi kendini temizleyen, yenileyen, orijinal formuna dönen yeni nesil  materyallerle birlikte, 3 boyutlu yazıcılar, mimari tasarımdan, organ üretimine kadar geniş bir yelpazede kullanılabilir olacak)

-Yapay zeka ( Mobil telefon uygulamalarının arkasında, kullanıcının zevklerini anlayarak ona uygun ürünleri öneren sistemler hızlı bir şekilde gelişmekte)

-Giyilebilir teknoloji (Kullanıcılar, günlük olarak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bazı teknolojileri taşımak yerine giymeyi tercih edecekler)

-Algoritmalar (Dünyadaki pek çok insanın yaşamı, günlük olarak kullanılan pek çok Internet uygulaması ardında yatan Algoritmalara bağımlı hale gelecek)

Yeni digital dünya, bazı meslekleri ortadan sildiği gibi, yeni mesleklerin oluşumuna da öncülük edecek. Yüksek nitelik ve bilgiye sahip kişiler çok para kazanabilirken, düşük nitelik setine sahip kişiler de çok daha azı ile yetinmek zorunda kalacak.
Ancak yüksek nitelik setini korumak için de hızla değişen dünyaya adapte olabilecek, hızlı bir şekilde öğrenebilecek kişiler gerekli, mesleki olarak kendilerini hep geliştirmek durumunda olacaklar.

İnsanın birlikte yaşayabileceği komuniteler, sosyal girişimler önem kazanacak.

NoroBilim , beyin bilgisayar ilişkisi, ve direkt beyin komutları ile işletilen uygulamalar önem kazanacak.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Disleksi ve otizm eğitimi