Haftasonu D&R, integral, türev ve diferansiyel


Geçen hafta sonu D&R'da annem ve oğlumla 1-2 saat geçirdik. D&R İstinye'de kitap adedi gün geçtikçe artıyor, çeşitleniyor. Demek ki artık okuyan, okumayı bilen bir toplum haline dönüşüyoruz.

Bir ara annemle birlikte yorulduk, ve Lise test kitaplarının satıldığı bölümde oturup dinlendik. Tam önümüzde, İntegral kitapları vardı. Onlardan birisini elime aldım, İntegral, Türev, Diferansiyel denklemlerini Lise ve Üniversitede okuyalı en azından 25 yıl geçmiş. Hala aynı şekilde bu dersler öğretiliyor, kuralları kitapları karıştırınca hatırlayabiliyorum, ama bir tekrar olmadan önüme bir denklem koysalar herhalde zor çözerim.

Biraz İntegral kitabı ile oyalandıktan sonra, onu yerine fırlatarak attım, anneme- ki o da Matematik mezunudur- bunları öğreneceğime, nasıl iyi yemek yapılır, nasıl iyi çocuk yetiştirilir onları öğrensem daha iyi olurdu dedim ve kalktık.

Annem de kendi zamanlarında Matematik bilmenin çok önemli olduğunu ve değerli olduğunu söyledi, sonra oğlumu Playstation başından aldık ve eve döndük, konu kapandı.

2-3 gün sonra beynimde bir şimşek çaktı. 25 yıl önce Mühendislere öğretilen bu kavramlar ve hesaplamalar, aslında yaşamın kendisinden ibaretti.

Şimdi size basitçe anlatacağım, siz de gerçeği öğrenince ve tüm bunların hayatta ne işe yaradığını basitçe anlayınca şaşıracaksınız.

İnsan beyni, görüntünün bütününü algılar, ancak hareketi tanımlamak için birbirini takip eden ardışık resimler arasındaki farka odaklanır ve sadece farkı takip eder. İşte, bu farkların ölçümü ve fonksiyonları, diferansiyel denklemler tarafından ifade edilir. Şu anda, Robotics'te, robotların hareketlerini betimleyen algoritmalarının hepsi bu diferansiyel hesaplanmasına odaklanmıştır. Yani, bu dünyadaki hareketi tanımlayan şeydir diferansiyel denklemler.

İntegral ise bütünlemek demek, noktayı bütünlerseniz doğruyu, doğruyu bütünlerseniz küreyi bulursunuz. İntegral daha üst boyutlara bütünleye bütünleye gider.

Türev ise bütünlediğiniz bir şeyi bir alt boyutuna indirgemektir. Yani küreyi indirgerseniz doğruyu, doğruyu indirgerseniz noktayı bulursunuz.

Şimdi insanın çok boyutlu oluşu, bütünlenen bilinçlerin sevgiye yükselmesini, insanın bu dünyadaki hareketlerini, integral, türev ve diferansiyel denklemlerle çok kolay ifade edebilirsiniz.

Yani boş yere okumamıştık bütün bunları. Şimdi bu denklemleri bilgisayarlar çözüyor ve hallediyor, mühendislerin fazla bir şey yapmasına gerek kalmıyor, ancak hayatı algılayabilmek ve boyutlararası seyahat edebilmek için bu denklemler bize ışık tutuyor.

Teşekkürler Matematik.

 

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epigenetik, Nöroçeşitlilik ve Yapay Zeka Nöroteknoloji Uygulamaları: Geleceğin Yönetimi

İnsanda elektromanyetizma ve otonom sinir sistemi

Annemin hastalığı ve vefatı