DoktorClub röportajı

Günet EROĞLU ile okul hayatında ve öğrenmede güçlük çeken disleksik çocuklara yönelik geliştirdikleri “Auto Train Brain” isimli mobil uygulamayı konuştuk.
Auto Train Brain’ı kısaca tanıtır mısınız?
AutoTrainBrain, 14 elektroddan okuma yapan eMotiv EPOC+ baslik ile birlikte kullanilan ve disleksik kisilerin bilissel performanslarini, 20 ve daha fazla evde kullanimda kalici olarak iyilestiren bir mobil telefon yazilimidir. Is modeli abonelik bazlidir. AutoTrainBrain, literatürde yeri olan ve dislekside pozitif yönde etkili oldugu bilinen nörogeribildirim  ve çoklu duyu ögrenme yaklasimlarini temel almaktadir. AutoTrainBrain, HMS Health Mobile Software Saglik Mobil Yazilim A.S. tarafindan üretilmistir. TÜBITAK 1512, Avrupa Birligi ve Türkiye Cumhuriyeti tarafindan finanse edilmistir.

“Okul çağındaki çocukların % 10-15’inde görülüyor”


Hedef kitlemiz disleksik çocuklar, ergenler ve yetişkinlerdir. Yakında DEHB ve Otizm için de ürünlerimiz piyasaya çıkacaktır.
Disleksi okul çağı çocuklarının %10-15’inde görülüyor. Yapılan araştırmalara göre ilkokul 1., 2. ve 3. sınıflarda tanı ve tespiti yapılmış ve özel eğitim müdahalesinde bulunulmuş çocukların % 83’ü eğitim yaşantılarına sorunsuz olarak devam edebiliyor.

Kendi yaşam tecrübemden  yola çıkarak tasarladığım ve geliştirdiğim yazılım konusundaki doktora çalışmasını Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç Dr Müjdat Çetin ve Doç Dr Selim Balcısoy danışmanlığında yürütüyorum. Alınan fonlarla AR-GE çalışmaları yürütüldü ve uygulama geliştirildi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde  Prof Dr Serap Teber’in soğrumluluğunda çalışmamız devam ediyor. Ekibimizde Prof Dr Fehim Arman, Doç Dr Barış Ekici, Psikolog Meltem Kırmızı ve Psikolog Kardelen Ertürk bulunmakta.
Geliştirdiğimiz mobil uygulama, özgül öğrenme güçlüğünün bir alt grubu olan ve ilaçla tedavisi henüz mümkün olmayan disleksinin etkilerini azaltıyor ve çocukların okul başarısının artmasında yardımcı oluyor.

Çalışmalarınız, ürün portföyünüz, çözümleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şu ana kadar yayınlanan makalelerimiz ektedir, yakında klinik araştırmamız bitince disleksik çocuklar üzerindeki sonuçları da yayınlıyor olacağız.
1. Eroğlu, Günet, Müjdat Çetin, and Selim Balcisoy. "Electroencephalographic identifiers of reading abilities in turkish language." 2018 26th Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU). IEEE, 2018. 
2. Eroglu, Günet, et al. "Improving cognitive functions of dyslexies using multi-sensory learning and EEG neurofeedback." 2018 26th Signal Processing and Communications Applications Conference (SIU). IEEE, 2018. 
3.Eroglu, Günet, et al. "Can we predict who will respond more to neurofeedback with resting state EEG?." 2018 Medical Technologies National Congress (TIPTEKNO). IEEE, 2018.
Ürün portföyümüzde şu anda AutoTrainBrain- Mindfullness (Genel kullanım için), AutoTrainBrain Dyslexia- (Disleksi için çözümümüz) yeralmaktadır. Yakın gelecekte, AutoTrainBrain- Autism ve AutoTrainBrain- ADHD çözümlerimiz piyasaya çıkacaktır.

“Halihazırda klinik olarak kanıtlanmış etkili tek çözümüz”


Küresel pazarda, disleksik insanların ihtiyaçlarını karşılamayan, spesifik olmayan bazı geri besleme çözümleri bulunmaktadır:


AutoTrainBrain, 14 kanaldan norm verisi ile kişiselleştirilmiş neurofeedback gerçekleştiren disleksi için klinik olarak kanıtlanmış etkili tek çözümdür.

Satış öncesi ve sonrası verdiğiniz hizmetler hakkında bilgi alabilir miyiz?

Şu anda klinik araştırmamız devam etmektedir ve aldığımız sonuçlar olumlu. Aktif bir satış stratejisi izlemememize ragmen, ürünümüzü kullanmak isteyen kişilere hizmet vermekteyiz. Ürün self servis olarak hazırlanmış bir ürün, internetten satin alıyorsunuz, EEG başlığı da ısmarlıyorsunuz ve ürün elinize ulaştığında, kullanım talimatlarını izleyerek evde kullanabiliyorsunuz.

Klinik araştırmamıza katılan kişilere, ücretsiz TILLS testi, doktor muayenesi hizmeti sunduk. Eğer gerekli görülürse, müşterilerimize de benzer hizmetleri ücretli sunabiliriz, veya sadece ilgili doktorlara  ve kurumlara yönlendirme yapabiliriz.

Gelecek için yol haritanız nedir? Ufukta yeni projeler ve hedefler var mı?

Gelecek için yol planımız, klinik araştırmamızın bitimini ve uluslararası makalede sonuçları paylaşımını takiben (Ekim.2019), yazılım için CE sertifikasına başvuracağız. Eş zamanlı olarak, kendi başlık tasarımımızı geliştirmek istiyoruz. Ayrıca, Otizm ve DEHB için çözüm üretmek istiyoruz.
CE sertifikası aldığımızda, Sağlık Bakanlığı’na müracaat edip, ürünümüzün devletin karşıladığı tıbbi ilaç kapsamına alınmasını sağlamak olacaktır. Böylelikle, tanı alan çocuklar ve aileleri herhangi bir ücret ödemeden ürünü ve tedaviyi alıp evde kullanma imkanına kavuşacaklardır.

Ürününüzün ihracat potansiyelini nasıl görüyorsunuz?

Ürünümüzün ihracat potansiyeli yüksek, yapılan projeksiyonlara göre önümüzdeki beş yılda şirketimizin gelirleri 17 Milyon EURO düzeyine ulaşacaktır.

“EEG sinyal işleme ve gürültü temizleme algoritmalarında yeni gelişmeler olmasını bekliyoruz”


EEG sinyal işleme ve gürültü temizleme algoritmalarında yeni inovasyon beklemekteyiz. Biz de farklı başlıklardan okuduğumuz verileri çok iyi bir şekilde işlemeyi hedefleyen algoritmalar geliştirmeyi , farklı beyin durumlarını hedefleyen algoritmalar geliştirmeyi hedefliyoruz.
Bu yüzyılda, disleksi, otizm gibi beyin durumlarında artış olacağını, kişilerin yoğun yaşam koşulları sebebi ile evde rehabilitasyonu tercih edeceklerini, beyin performansını bilimsel olarak artırdığı kanıtlanmış ürünleri kullanmayı tercih edeceklerini, mobil telefon yazılım pazarının artış göstereceğini bekliyoruz.

Kriz zamanlarında nasıl bir strateji izliyorsunuz?

Kriz zamanlarında, yazılım geliştirmeye öncelik verip özkaynaklarımızla proje geliştiriyoruz.

Çalışmalarınız esnasında karşılaştığınız sorunlar nelerdir? 
EEG sinyal işleme konusunda en büyük sorun, donanım başlığının Türkiye’de kolayca üretilmesi konusunda problem yaşamamız. İlk aldığımız yeni yatırımda bu konuyu çözmek üzere adımlar atacağız ve Türkiye’de EEG okuyan ve verimli çalışan bir başlık tasarlayıp üretime geçeceğiz.

Ar-Ge/İnovasyon çalışmalarınız hakkında bilgi verebilir misiniz?
Şu andaki inovasyon çalışmalarımız tümüyle disleksi ve otizm için uygun algoritmalar ve eğitimler hazırlama konusunda yoğunlaşmış durumda.

Sizi ve Kurumunuzu Ar-Ge/İnovasyona yönelten nedenler nelerdir?

Disleksi için nörogeribildirim psikiyatrist muayenehanelerinde yapılıyor olmasına ragmen, evde rehabilitasyona uygun, yan etkisi olmayan, ailelerin kendilerinin kullanabileceği bir çözüm olmamasıydı. Ürünümüz bu boşluğu doldurmaktadır.

Dijital dönüşüm sektörünüzü nasıl etkiliyor?

Digital teknolojiler, kişinin evinden pek çok sağlık hizmetini alır duruma getirecek, hasta-doktor ilişkilerinde süreç iyileştirmeye gidilecek ve maliyetleri oldukça aşağıya çekecektir.

EEG sinyal işleme ve nörogeribildirimle, ADHD/ disleksi/otizm gibi beyin durumlarının evde rehabilitasyonu sektörde yeni olan çözümler, digital dönüşümle birlikte yeni yeni oluşan altyapılar. Bu altyapıların önümüzdeki yıllarda hızlı bir şekilde arttığını ve benimsendiğini göreceğiz.

“Dijital teknolojiler iş yapış şeklimizi değiştiriyor”


Digital teknolojiler, pek çok iş yapış tarzını değiştiriyor. Önemli olan insan sağlığı için faydalı, yan etkisi olmayan ürün ve süreçleri tanımlayıp bunları uygulamaya geçirebilmek. İnsana dokunan teknolojilerin kabul görmesi için klinik araştırma süreçleri var ve bu süreçler çok uzun zamana yayılabiliyor, bu sebeple sağlık sektöründe yeni bir ürün çıkarmak çok zor. Ayrıca hasta ve doktorlar tarafında da bu çözümlerin kabul edilmesi bir süreç gerektiriyor. Hiç kimse sağlık konusunda risk almak istemiyor. Ürünün pazara çıkıp tutunması için geçen uzun sürede, şirketlerin yaşamaya devam etmesi de çok önemli.

Ülkemiz digital teknolojiler anlamında oldukça ileri, her sene yeni girişimler çıkıyor ve bunlar yurtdışı muadilleri gibi de ilginç ve yenilikçi. Girişimler konusunda Türkiye’de ekosistem de hızlı bir şekilde yapılanıyor. Girişimleri fonlayacak yeni kaynaklar ortaya çıkıyor. Devletin bu konuda katkısı çok önemli. TÜBİTAK ARGE projelerine oldukça büyük kaynak aktarımında bulunuyor.

Dijital bilinirlik konusunda düşünceleriniz nelerdir?

Dijital bilinirlik önemli bir kavram, sağlık konusunda ismi kirlenmemiş, doğru zamanda doğru adımları atan bir girişim olmamız, insan sağlığını her şeyden üstün tutmamız öncelikli. Bu sebeple de klinik araştırmamız bitmeden Pazarlama/Satış faaliyetlerine henüz başlamadık. Önümüzdeki sene bu konuda önemli adımlar atacağız. 

Bir girişimci olarak sektörünüzdeki gelişmeleri yakından takip ettiğinizi biliyoruz. Sizce ülkemizdeki gelinen noktadaki durumumuz nedir?
Sağlık sektöründe ortaya çıkan digital ve mobil girişimlerin başarılı olacağını düşünüyorum. Bu gelecekte çok önemli bir noktaya gelecek özel bir sektör. Hasta- doktor ilişkisi ve süreci yeniden yapılanacak.

“Çocuklarımızın okuma hızları arttıkça yaşadıkları sevinçlerine biz de ortak olduk”


Motivasyon kaynağımız, daha yeni okula başlayan ve öğrenme güçlüğü tanısı aldığı için özgüveni gerileyen, okulda ve yaşamda pek çok zorlukla karşılaşan çocukları, evlerindeki rahatlıkta, yan etkisi olmayan, ailelerinin güveneceği bir yazılımla iyileştirebilmek ve onun bilinçli farkındalığını artırdığımızda, okulda başarısının arttığını görmek bizim için en büyük ve güzel motivasyon.
Klinik araştırmamıza katılan çocukların okuma hızları arttıkça yaşadıkları sevince biz de ortak olduk, onların boynumuza sarılıp teşekkürleri ile bu işe devam etme azmini hissettik.

Sizin için başarı nedir? Başardım diyebilmeniz için neler gerekiyor?


Benim için başarı, okul ve aile hayatında öğretilen bilgiyi yaşama indirebilmek, birilerinin hayatında fark yaratabilmek, bir yol açmaktır. Bu anlamda, nörogeribildirimin disleksi için faydalı olduğunu anlatan makalelerden ve klinik uygulamalardan yola çıkarak, evde uygulanabilir bir çözüme ulaşmış olmak benim için başarıdır.

Yarattığımız ürünün,   ürün ve maliyet optimizasyonu yaparak kitleler tarafından kullanılabilmesini sağlamak ayrı bir başarı hikayesidir, umarım bunu da önümüzdeki yıllarda başarabiliriz.

Yeni girişimcilere önerileriniz nelerdir?

Ürün ve çözüm, kullanıcının bir ihtiyacından ortaya çıkmalıdır. Bu ihtiyaç ve Pazar olmadan çıkacak girişimlerin hayatta kalma şansları daha zordur.

Okurlarımız Ürününüze nereden ulaşabilirler?

www.autotrainbrain.com sitesinden ulaşabilirler.

Son olarak eklemek istedikleriniz nelerdir?

Bize ve ürünümüze değer verip doktorların yeraldığı bir portalde röportajımızı yayınlama inceliğini gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Günet Eroğlu
Faculty of Engineering and Nat.Sci.               
Sabancı  University
Tuzla, İstanbul, Turkey
Gunet.eroglu@healthmobilesoftware.com

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epigenetik, Nöroçeşitlilik ve Yapay Zeka Nöroteknoloji Uygulamaları: Geleceğin Yönetimi

İnsanda elektromanyetizma ve otonom sinir sistemi

Annemin hastalığı ve vefatı