Ne zaman hayat normale dönecek?


Ne zaman hayat normale dönecek? Ne zaman evden çıkacağız? Çok belirsiz… Normale dönecek mi gerçekten? Hangi normale döneceğiz? Normalin nasıl olduğuna bağlı… yeter ki eskisi gibi olmasın.
Dünya iyi bir yer değildi, mesela hava daha kirliydi. Zor nefes alıyorduk trafikte. Daha çok petrol ve kömür yakıyor, fazla et yiyor ve iklimi değiştiriyorduk. Çıkardığımız gürültüden hayvanları kaçırıyor, yaşam alanlarını yok ediyorduk. Tohumların genleri ile oynuyor, tarımda daha çok ilaçlama yapıyorduk. Hayvanlar daha çok süt, yumurta versin diye endüstriyel üretim yapıyor, antibiyotik veriyorduk. Daha sonra bu ürünleri endüstriyel üretimle paketliyorduk.
Tüm bu durumlardan dolayı bağışıklık sistemi bozulan çocuklarla alay ediyor, onları toplumdan dışlıyor, durumun ne olduğunu anlamayan ailelerin “onların genetiği böyle” deyip kazanç kapılarını kapatıyor ve düşük seviyeli bir yaşama mahkum ediyorduk. Anlaşılmaz bazı psikoloji terimleri ile insanları, kendilerinde bir bozukluk olduğuna inandırıyorduk.
Bir tek virus, tüm dünyaya aslında herkesin bağışıklık sisteminin, dolayısı ile beyninin yediği, içtiği, soluduğu her şeyden etkilenebileceğini ve bir hafta on gün kadar kısa sürede insan vücudunun iflas edebileceğini gösterdi.
Umarım bu virus belası, krizlerden ders çıkarmamızı, yeni yaşam alanları kurgulamamızı, insanın içine düştüğü zor durumdan, herkesten daha önce etkilenmiş olan dezavantajlı kesimleri sarıp sarmalamamızı sağlar. Bir yandan bu durumlardan etkilenmiş çocukların beyin sağlığını, nörogeribildirim ve diyetle düzeltirken, bir yandan da diğer tüm insanların bağışıklık sistemlerini korumak için tüm gerekli önlemlerin alınması gerekir.
Sinir sistemimizin dengede olması ve böylece olaylarla başa çıkma kasımızın güçlenmesi bu günlerde çok kıymetli. Nörogeribildirim iç sesimize ulaşmamızı, yaşamla daha iyi ilişki kurmamızı sağlar, algımızı güçlendirir, sakinleştirir.
Bu günler geçecek… bu günler bir yandan derin üzüntülere neden olurken bir yandan Auto Train Brain’e olan ilginin artmasını sağladı.
Evde kalan aileler, çocuklarının evde özel eğitimine devam etmenin yollarını arıyor. Instagram reklamlarımız yaklaşık olarak 100,000 kişi tarafından ilgiyle izlendi.
Kimbilir belki de önümüzdeki dönemde ortaya çıkacak olan ekonomik sisteme bir adım daha yaklaştık. Keşke bunun için bir salgını, yaşamını yitiren insanları, yaşamları boyunca bu durumlardan etkilenen çocukları, korku ve eve kapanmayı yaşıyor olmasaydık.
Belki yeni bir ekonomik düzeni birlikte kurarsak, toplamda daha az insan ölecek, daha az insan acı çekecek ve doğa yeşerecek.
#covid19 #disleksi #otizm #dehb

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epigenetik, Nöroçeşitlilik ve Yapay Zeka Nöroteknoloji Uygulamaları: Geleceğin Yönetimi

İnsanda elektromanyetizma ve otonom sinir sistemi

Annemin hastalığı ve vefatı