Neden disleksi, otizm, DEHB toplumda artış gösteriyor?


Otoimmün sebeplere dayanan DEHB, disleksi, otizm modern toplumlarda %3.9 hızla artmaktadır. Bu beyin durumları epigenetik olarak adlandırılmaktadır. Epigenetik demek, genetik eğilim olmakla birlikte çevresel koşullarla oluşan anlamında kullanılmaktadır. Yani önceki jenerasyonları daha hafif olarak etkileyen mutasyonlar, şu anda çok daha fazla hayatımızı etkilemektedir.
Bunun sebepleri arasında en büyük payı, gıdanın endüstriyel olarak üretilmesi yer almaktadır. Endüstriyel tarım ve hayvancılık, öncelikle tohumların genleri ile oynanması ile başlamış, daha sonra genetiği değiştirilmiş tohumların antibiyotik ve tarım ilaçları ile yetiştirilmesi durumu ortaya çıkmıştır.
İnsan, besin zincirinin en üstünde yeralmaktadır. Bir insana iyi gelen yiyecekler, bazılarına iyi gelmeyebilir. Gıdaların üretilmesindeki değişimler, insanı da daha yoğun şekilde etkilemeye başlamıştır.
İnsan vücudu, çevresel koşullara bağışıklık sistemi ile uyum sağlar. Bağışıklık sistemi, vücuttan zararlı olarak gördüğü her şeyi hızla uzaklaştırır. Ancak, bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş çocuklar ve yaşlılar, zararlı çevresel koşullara yeterince güçlü tepki veremeyebilir.
Bozulan veya yeterince gelişmeyen bağışıklık sistemi, insanda endokrin sistemini etkilemekte, bozulan endokrin sistemi de pek çok diğer metabolizma işlevini etkilemektedir. Etkilenen organların başında da hızla gelişmesi gereken insan beyni olmaktadır. Olması gerekenden daha yavaş gelişmekte, vücutta enflamasyon varsa onun sonuçları da beyne zarar vermektedir. Bağışıklık sistemi güçlendirilip düzeldiğinde, vücuttaki pek çok işlev de düzelmektedir. Bu sebeple, doğal yollarla yapılan tarım ve hayvancılık insanın yaşamını devam ettirmesi için önem kazanmaktadır.
#disleksi #otizm #dehb #otoimmunite

Bu blogdaki popüler yayınlar

Epigenetik, Nöroçeşitlilik ve Yapay Zeka Nöroteknoloji Uygulamaları: Geleceğin Yönetimi

İnsanda elektromanyetizma ve otonom sinir sistemi

Annemin hastalığı ve vefatı