EEG sinyal işleme ve neurofeedback deneyleri

Sabancı Üniversitesi'nde doktora çalışması çerçevesinde, öğrenme güçlüğü için sinyal işleme ve Neurofeedback çözümü ve deneyleri gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmalar esnasında, çok değişik deneyimler yaşıyorum.Yaptığımız deneylere katılan Sabancı Üniversitesi'nin değerli ve zeki öğrencileri, doğru bir iş yaptığımıza olan inancımı pekiştirdi, geleceğe dair ümitlerimi artırdı: Zekası çok yüksek bir öğrenci, özel eğitime giden kardeşi için umut olabilir mi diye deneylerimize katıldı. Bu durum, aynı anneden doğan çocukların farklı nitelik setine sahip olabileceğini gösterdi. Bilg Müh okumayı düşünen PCOS hastası bir bayan öğrenci, ailesinin neden Matematik ağırlıklı işlerle uğraştığını, neden sosyalleşme ve ekip çalışmasında desteğe ihtiyacı olduğunu deneylerimiz sayesinde öğrendi, ileride çocuklarında ne tür durumlar ortaya çıkabileceğini, spor yapmasının ve doğru beslenmesinin önemini kavradı. PROJ 102 öğrencileri, bağışıklık sisteminin onların hayatlarında neden çok önemli olduğunu öğrendiler. İlaçsız bir şekilde beyin performansını artırmaya yönelik çözümlere, gençlerin rağbet ettiğini görmek, önerdiğimiz çözümün yakın gelecekte geniş bir tabana yayılabileceğinin müjdecisi oldu.
Bağışıklık sistemi sorunlarının ve öğrenme güçlüklerinin, geniş aile tarihinde stresli bir olay yaşayan bir büyükanne ile tetiklendiğini (ki bölgemiz coğrafyasında stresli olaylar her dönemde oldukça fazla), daha sonra bağışıklık sistemi problemlerinin çocuklar ve torunlara bağırsak florası ile aktarıldığını, bozulan bağışıklık ve endokrin sisteminin kız çocuklarını daha zeki yaparken çocuk sahibi olmalarını zorlaştırdığını, bu annelere doğan erkek çocuklarının öğrenme güçlüklerine daha çok sahip olabileceğini literatür taraması ile gösterebildik. Bağışıklık sorunları endokrin sistemini etkiliyor, hipokampüsü bozuyor, ve beyinde ön frontal lobda bulunan bağışıklık hücrelerini etkiliyor. Ön lobun gelişiminin gecikmesi, en iyi ihtimalde GÖRSEL-UZAYSAL-MATEMATİK zekaya, ve ayrıca zekadan bağımsız çeşitli öğrenme güçlüklerine sebep verebiliyor.
Benim de içinde bulunduğum şekilde, Bilgisayar Mühendislerinin çoğunun GÖRSEL-UZAYSAL-ZEKA'ya sahip olduğunu söyleyebiliriz, bunu hem deneyimize katılan öğrencilerin beyin yapısı doğruladı, hem de bu bölüme girebilmek için Matematik ön koşul. Bu durum projemizi daha enteresan hale getiriyor. Çünkü, bağışıklık sisteminin bozulması, madalyonun bir başka yüzünü ve avantajını ortaya çıkarıyor. Bazı insanlarda Visual Cortex daha çok gelişiyor ve kural bazlı , fazla hafıza gerektirmeyen, ancak yaratıcılığı yüksek işlerde (matematik, resim, müzik) beynin özelleşmesini sağlıyor.
Bu özelleşmiş beyin yapısı, kimi insan için parlak bir başarıya olanak sağlarken, benzer aile geçmişine sahip, beyin yapısı bu şekilde olan bazı kişi ve gruplar toplumun riskli bölümünü oluşturuyor, çünkü öğrenme güçlükleri yüzünden iyi bir eğitim ve dolayısı ile iş hayatına sahip olamayabilirler, ön lobun gelişmemesinden dolayı çeşitli bağımlılıklar geliştirebilirler, sosyalleşmede ve ekip olarak çalışmada sorunlar yaşayabilirler. Yetişkinlikte, sık iş/eş/ev değiştirebilirler. Yaşlılıkta alzheimer ve demans hastalığına daha çok yakalanabilirler.
Bu öğrencilere ders verirken bazı durumları gözönüne almak gerekiyor:
- Bu öğrenciler, görsel olarak öğreniyorlar. Eğitim materyalleri sembolik anlatım yerine görsel olarak tasarlanabilir, videolarla desteklenebilir.
- Ezbere dayanan hafızaları çok güçlü değil. Bu sebeple, formüller için cheat sheet kullanılabilir.
-Epizodik hafızaları güçlü, dersler öğrencilerin bilfiil katılacağı bir "deneyim" haline dönüştürülebilir.
- Prosedürel (sıra/düzen) gerektiren ve tekrarlayan işlerde başarılı olamayabilirler.
- Öğrenilmesi istenilen materyalin birbiri ile ilişkili olması vasıtası ile bilginin daha çok kalıcı olması sağlanabilir.
-Kendilerini sözlü olarak ifade etmede zorlanabilirler.
-Birebir olarak verilen eğitimde daha başarılı olabilirler.
-Sınavlarda daha çok hata yapabilirler.
Toplumun %5-%10 kadar bir bölümünü etkileyen öğrenme güçlükleri ve dikkat eksiği, son 30 yılda hibrit tohumların kullanımı, genetiği değiştirilmiş ürünler, tarım ilaçlarının yoğun bir şekilde kullanımı ile birlikte artış eğilimine girdi. Çünkü GDO'lu ürünler, insanda otoimmun hastalıkları tetikliyor, endokrin sisteminin çalışmasını bozuyor. Bağışıklık sistemi bozulan annelerin çocuklarında öğrenme güçlükleri ve dikkat problemlerine daha çok rastlanıyor. Şu anda, tıbbi olarak bu sorunların çözümü için karbonhidrat, şeker ve laktozu yasaklayan protein, yağ ve sebze/meyve, probiyotik içeren doğal, organik diyetlerden başka olayı sistemik olarak çözebilen bir çözüm ortaya konmuş değil.
Beynin ön frontal lobunun ve temporal lobların çalışma performanslarının bilgisayar temelli bir sinyal işleme arayüzü ile performansının kalıcı olarak artırılması, yapılacak diyetlerin yanında mutlaka denenmeli. Bu şekilde kombine tedavi yöntemlerinin, orta-uzun vadede Hipokampüs üzerinde kalıcı iyileşme yarattığı çeşitli deneylerle kanıtlandı.
Yapmış olduğumuz çalışmalarda, çoklu duyu okuma egzersizleri yapılırken eş zamanlı olarak bilgisayar yardımı ile beyin sinyallerinin denetlenmesi ile okuma hızının iyileştirilmesinde ve hata oranının düşürülmesinde olumlu sonuçlar alındı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Disleksi ve otizm eğitimi