Otoimmun hastalıklarda beyin– bağışıklık sistemi – bağırsak ilişkisi


Otoimmun kökene sahip olan hastalıklarda (otizm, DEHB, disleksi), asıl sebebin genetik ifadede oluşan bir mutasyon olduğu tezi literatürde yeralmaktadır. DNA ve RNA’daki genetik mutasyon sonucunda, insan vücudundaki 3 önemli sistem aynı anda etkilenebilmektedir: Beyin, bağırsak ve bağışıklık sistemi. Neden bu üçü dediğimizde, büyük ihtimalle bu üç sistemin aynı kök hücreden bölünerek çoğaldığı konusunda bir tez ortaya atılabilir, bu tezin ispatlanması gerekir. İşin ilginci, bu sistemlerden biri bozulduğunda, diğer sistemin gelişmesi ve büyümesi üzerinde negatif etki doğurmaktadır. Bu sistemlerden birisini iyileştirmeyi sağladığınızda da diğer sistemlerde olası düzelme izlemenizdir. Diğer sistemlerde oluşabilecek negatif değişimler, gelişimde gecikme ve otoimmun tepki olan inflamasyonun oluşmasıdır.
Bağırsakları daha iyi bir noktaya getirebilmek için uygulanan özel diyetler var: Bunlar gluteni, kazeini ve şekeri sıfıra indiren ve bağırsak mukozasını düzenleyen diyetler. Bu diyetleri 6 ay veya gerekirse ömür boyu uyguladığınızda bağırsaklarınız daha düzenli çalışabilir. Düzenli çalışan bağırsaklar, bağışıklık sisteminizi ve beyninizi de olumlu etkiler.
Benzer şekilde, bağışıklık sistemini geliştiren ilaçlar: omega-3 hapları, antihistaminik ilaçlar var. Diyet ve sporla bağışıklık sistemi zaman içerisinde kendisini geliştirebilmektedir. Bağışıklık sisteminizi ve bağırsaklarınızı iyileştirdiğinizde, beyninizin performansında da artış gerçekleşiyor.
Beyninizi geliştirebilmek için nörogeribildirim yaptığınızda da otoimmun (savaş ve kaç) tepkiselliğinin azaldığını, vücut direncinin arttığını, bağışıklığın güçlendiğini izliyoruz. Nörogeribildirim  ve beyin gelişimi sonrasında, bağırsak hareketlerinin de düzenlendiği konusunda tezi ispatlamak için çalışma yapmak gerekir.
Disleksi 7 yaşında, otizm 3 yaşında teşhis edilebiliyor. Halbuki bağışıklık sisteminin durumu ve bağırsak sağlığı izlenerek bir çocuğun beyninin etkilendiği çok önceden anlaşılabilir ve gerekli eğitimlere ve diyetlere erken yaşta başlanabilir. Erken yaşta teşhis ve tedavi, özellikle beyin gelişiminde gecikmeyi ve inflamasyonu azaltmayı hedefleyecektir.
#disleksi #otizm #DEHB #2NisanOtizmFarkindalikGuenue

Bu blogdaki popüler yayınlar

Disleksi ve otizm eğitimi

Bias and Variance