Bütün hastalıklar karında başlar- Socrates

 Ankara Şehir Hastanesi'nde yaklaşık olarak 1 ay refakatçi olarak yaşayıp, gelişmeleri deneyimledikten sonra geldiğim önemli noktaları sizinle paylaşmak istedim.

Tüm hastalıklar, Socrates'in dediği gibi karında başlıyor. Çünkü, yediğimiz yiyecekler, mide ve barsaklarda ilerlerken daha henüz vücudumuzun içine tam olarak girmemiş durumda oluyor. Normalde, bu organlarımız besinleri küçük parçalarına ayırıyor ve protein, yağ, mineral ve vitamin olarak barsaklardan kana karışıyor. Barsak duvarları yeterince güçlü ve sıkı ise, patojenler ve zararlı toksinler bu barsak duvarlarını geçemiyorlar.

Eğer barsaklar sızıntı yapmaya başlarsa, öncelikle barsaktan sızan ve her türlü toksin ve patojeni taşıyan sıvı karın boşluğuna akmaya başlıyor ve karın bölgesi enfekte oluyor. Karın bölgesinde başlayan enfeksiyon, vücutta oluşan akne, egzema, alerjiler, diyabet, yüksek tansiyon, demans, hatta bazen kitle oluşumuna sebep olabiliyor.. Lupus, PCOS, endometriozis, ülseratif kolit de aynı kökene dayanan hastalıklar. Enfeksiyon aşırı derecede arttığında ise, HPA aksı bozulmaya başlıyor. Enfeksiyonun etkileri beyni etkilemeye başlıyor. Başta serebellum olmak üzere, beynin sağ dorsal yolağı etkileniyor, frontocentral bölgelerde enflamasyon oluşuyor.

Sızıntılı barsağın çıkarılması sonrasında, hipertansiyon ve diyabette iyileşmeler gözlenebiliyor, karın bölgesi daha küçülebiliyor.

Annenin barsaklarında enfeksiyon varsa, hamileliğin ilk 3 ayında, çocuğun beyin gelişimini etkileyebiliyor. Bu sebeple, çocuğun barsakları henüz sızıntı oluşturmuyor olsa dahi, anne karnında annenin enfeksiyonundan etkilenerek gelişiyor. Bu da beyin gelişiminin farklılaşmasına yolaçıyor.

Bu sorunlar, son 30 yılda endüstriyel tarım ve hayvancılığın artışı, GDO'lü ürünler, fast food'lar yüzünden çok daha fazla arttı. Peki ne yapılmalı? Çok ileri durumlarda, barsağın sızıntılı bölümünün çıkarılması bir çözüm oluştursa da, daha hafif durumlarda, bazı yiyeceklerle bu sızıntı ve enfeksiyon durumu dengelenebilir.

Limonlu ve sirkeli su içmek enfeksiyonu azaltırken; omega-3, hindistan cevizi, badem ve kemik ilikli çorba sızıntının azalmasını sağlayabilir. Enfeksiyonu kesen diyetler birincil olarak yapılması gereken tedavi kapsamında yer alırken, yine de beyin gelişimi yeterince sağlanamayabilir. Bu durumda, Auto Train Brain, beyin gelişiminin de yaşıtlarına uygun bir şekilde olması konusunda katkı sağlayabilir.

#autotrainbrain #disleksieğitimi


Bu blogdaki popüler yayınlar

Disleksi ve otizm eğitimi