Miley Cyrus ve Flowers single'i

 Oğlum henüz küçük bir çocukken izlediğimiz çok güzel bir Disney Channel dizisi vardı. Hannah Montana. Kahverengi saçlı genç kız normal okul hayatını sürerken, arada sırada sarı peruğunu takıyor ve şarkı söylüyordu. Babası, onun normal bir genç gibi yaşamasını istediği için, kahveringi saçları ile kimse onu tanımadan, normal lise hayatını sürdürebiliyordu. Hannah Montana'nın imajı, çok güzel, hafif saf bir genç kız, hayatı ve arkadaşlıklarıydı. Müziğe olan yeteneğini de bu arada kullanabiliyordu.

Hannah Montana, gençlerin ve çocukların en çok sevdikleri dizilerden birisiydi. Biz de oğlumla hemen her bölümünü izlemişizdir.  Geçen zamanla birlikte, bu dizi ile üne kavuşan Miley Cyrus da büyüdü, bir genç kız oldu. Bu cici kız imajından ve baskısından kurtulmak için tam tersi roller ve davranış biçimlerine doğru kaydı. 2012 yılından 2023'e kadar, hem müzik performansı, hem özel hayatı inişler ve çıkışlarla dolu, gitgelli bir grafik sergiledi. İstediği kadar popüler ve zirve seviyeye hiç bir zaman ulaşamadı.

Sevgilisi Liam Hemsworth ile yaşadığı ilişki, pek çok yönden Miley'i sınırlandıran, zorlayan, istemediği kalıpların içine girmesine sebep olan, yaratıcılığını baltalayan, duygusal olarak onu yaralayan bir yapıdaydı. Belki de yaşadıklarına olan tepkiselliğini, kıyafetleri, davranışları ile dışarı vuruyordu. Miley belki de hiç yapamayacağı göstermelik bir yaşam stilini dayatan sevgilisiyle beraber olmaya uğraşıyordu, kendisini henüz kabul etmemişti. Dahilerin hastalıkları olan dikkat eksiği, dürtüsellik, ve hiperaktivite ile boğuşuyordu.

Liam Hemsworth'un onun içindeki en iyi yönleri ortaya çıkardığına ben inanmıyorum. O sadece onu cici kız imajına, ideal sevgili, ideal davranışları olan ve harika olan birisi imajına bağlı kalmaya zorluyordu. Miley'in dehası ve yaratıcılığı, bu şekilde kalıplara sokulmaya çalıştıkça daha fazla negatiflikle dolup taşıyordu. Bazen kendisine verdiği zararlarla, bazen de dışarıya doğru bu yıkıcı etki ortaya çıkıyordu. Liam'la ayrıldıktan sonra geçen yıllarında da bağımlılığın ve sevgilisinin yoksunluğunun  getirdiği acılar yine dışarı vurmuştu. Bu yıllarda, alkol ve esrar kullandığı da söyleniyordu.

Aradan geçen 4 yıldan sonra çektiği Flowers'da ise çok farklı bir Miley karşımızdaydı. Büyük ihtimalle, aradan geçen yıllarda çeşitli terapiler almış olmalı.  Artık ne küçük, saf, cici kız, ne de öfkesini/ sınırlandırılmasını dışarı yıkıcı şekilde vuran Miley vardı. Artık acılarla olgunlaşmış, hem iyi hem kötü yönlerini kendi içerisinde birleştirmiş ve bütünlüğe ulaşmış, artık başkalarının onu aldatmaya cesaret edemeyeceği derecede akıllı, dehasını işine yansıtmış bir olgun kadın vardı. Klibin başında, altından bir cübbe giyen prenses veya kraliçeden, yavaş yavaş soyunarak, önce varlığını ve kimliğini kabul eden, sularda arınan ve inisiye olan, kendince yaptığı yoga, spor ve işkencelerle acılara karşı tahammülünü geliştiren bir insana dönüşmüştü.  

Daha sonra da kendisinin içeride kırılgan ve duygu dolu bir kadın, dışarıda ise erkek sertliği ile hareket eden, hem kadın hem erkek yin/yang'ı kendinde birleştiren, sözde Liam'ın siyah takım elbisesini giymiş, insan-ı kamil bir yapıya büründü. Şarkının sonundaki bakışı, Liam'a onun üzerine çıktığını, artık ne ona zarar verebileceğini, ne de onun sevgisine ihtiyacı olmadığını anlatıyordu.

Kendisine yaptığı bunca eziyetten ve acıdan sonra, nihayet artık başkalarının ona dayattığı sınırlarla değil, kendisinin kendisine koyduğu sınırlarla yaşayan, yaratıcı bir insan profiline doğru evrimleşti.

Daha sonraki röportajlarında izlediğim, saçlarının üstten sarı, ama altından çıkan kahverengi yapısı onun Hannah Montana'ya yaptığı gönderme olsa gerek. Daha az takı, daha çok siyah asil kıyafetler, kendi isteği ile alınmış Gucci kıyafetler, onun 30'lu yıllardaki imajını çok güzel tamamlıyordu.

Artık bu noktadan sonra, Miley'in Liam'a, onun sevgisine, onun kendisini sınırlamasına ve davranışlarını yönetmesine ihtiyacı yok. O artık kendi kendini yöneten, dehasını hayata katma değer olarak yansıtan, yin/yang olarak kendinde bütünlüğü sağlamış birisi. Bir daha inşallah ne alkol, ne uyuşturucuya saplanacak ve dehasını işine yansıtacak.

Bravo Miley! Well done!



Bu blogdaki popüler yayınlar

Disleksi ve otizm eğitimi